PASSIEVE BREDE SCHOOL, ‘S-HERTOGENBOSCH

Opdrachtgever:

BrabantWonen, ’s-Hertogenbosch

Aannemer:

Bouwgroep van Stiphout, Sint Oedenrode

Constructie adviseur:

Goudstikker-de Vries ingenieursbureau voor bouwtechniek, ‘s-Hertogenbosch

Installatie + bouwfysisch adviseur:

Viac installatie adviseurs, Houten

Passiefhuis adviseur:

Bergenbos Passiefhuis Advies, Utrecht

Interieurarchitect:

SVDK: christel van der Kuylen

Omvang:

4200 m2 bruto vloeroppervlak (basisschool, kinderopvang, gymzaal, computerhuis, multifunctioneel zalencentrum)

Projectteam:

Frans Compen, Johan van der Rijt, Lisanne Havinga, Karel van der Waarde, Rob Geraerts

Oplevering:

2012

De duidelijke geleding aan de buitenzijde van het gebouw, bestaande uit twee bouwvolumes met daartussen een transparante ‘openbare’ ruimte, heeft ook zijn vertaling gekregen in de functieverdeling binnen de Brede School.
De hoofdentree van het gebouw is transparant vormgegeven en vormt als zodanig een laagdrempelig verlengstuk van de openbare buitenruimte. Vanuit deze entree zijn alle functies binnen de BBS te bereiken.

 

Het bakstenen volume herbergt alle multifunctionele ruimten waaronder diverse zalen met keuken, computerhuis en gymzaal. Dit bouwdeel heeft een wat zwaarder karakter en heeft overwegend gesloten gevels. Binnen het houten volume bevindt zich het ‘kindcentrum’; kinderopvang, peuterspeelzaal, basisschool en bibliotheek.
Dit Houten volume is ontworpen conform het concept ‘Passief Bouwen’; Het gebouw is zodanig ontworpen, dat er nauwelijks energie nodig is voor ruimteverwarming. Naast een goede oriëntatie is er veel aandacht geschonken aan hoge isolatiewaarden, het voorkomen van koudebruggen en kieren en efficiënte ventilatie met nachtkoeling. Voor de opwekking van warmte wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van passieve energiebronnen, zoals de zon, de verlichting, computers en natuurlijk lichaamswarmte. Nu wordt helder dat de eerdergenoemde clustering van functies binnen de volumes een ander groot voordeel heeft. De functies waarbij bezetting en activiteiten niet altijd constant zijn, zijn geplaatst in het multifunctionele bouwvolume, functies met een continuïteit in bezetting en tijd zijn gesitueerd in het passieve gedeelte, hierdoor is het eenvoudiger een continu prettig binnenklimaat te creëren met een minimaal gebruik van energie. Zoals de complexheid van het passieve concept als vanzelfsprekend is geïntegreerd in het leven van de kinderen in deze BBS, zo is de het complexe programma van de BBS als vanzelfsprekend gesitueerd in eenvoudige bouwvolumes in het hart van de wijk Meerendonk.

Winnaar PassiefBouwen Award 2013

Publicatie Houtblad november 2013, nummer 7
(in rubriek: Industrieel bouwen met hout)

Publicatie Scholen van de toekomst

Publicatie Industrieel bouwen met hout 2013, nummer 3

Nominatie Architectuurprijs ‘s-Hertogenbosch 1995 – 2015

 

Compen_BBS_BASE_20130206_10

VERGELIJKBARE PROJECTEN