RENOVATIE WITTE VILLA, STEENBERGEN

Opdrachtgever:

Nola B.V., Oirschot

Aannemer:

Bouwbedrijf Haast, Roosendaal

Projectteam:

Frans Compen, Johan van der Rijt
Ad Schellekens, Simon van de Kerkhof, ARC.CO: Harry Graaumans

Omvang:

5 appartementen

Oplevering:

2007

IMG_4971

De witte Villa in Steenbergen is een beeldbepalend gebouw met een rijke geschiedenis, nabij het centrum van Steenbergen. Het gebouw is gerealiseerd omstreeks 1880 door de toenmalige burgemeester tevens eigenaar van een belangrijke suikerfabriek te Steenbergen.

 

Het gebouw de Witte Villa is een prachtige getuige van het zo genaamde Eclectisisme, een stroming in het 2e gedeelte van de 19 eeuw, in de kunst en de architectuur, waarbij het overnemen en combineren van onderdelen uit diverse klassieke stijlen kenmerkend is. In de architectuur leverde het vaak resultaten op, zoals ook hier het geval, van zowel verbluffende, bijzondere als monumentale gebouwen.

 

Bij ons lag de opdracht om voor de villa, een gebouw dat oorspronkelijk de structuur heeft van een enkel woonhuis te transformeren in een gebouw voor een appartementen.

 

Het gebouw bevond zich na vele jaren leegstand in ernstig vervallen staat, zodat gevels, vloeren en dak als wel het gehele interieur aan een grondige renovatie diende te worden onderworpen, alvorens het gebouw weer een woonbestemming zou kunnen krijgen.

 

De witte Villa herbergt in de nieuwe opzet 5 appartementen. Alle appartementen bezitten een eigen karakter. De oorspronkelijke entree aan de oostzijde vormt ook in het nieuwe plan de toegang tot het gebouw. Via een voorportaal dat nog iets verraad van het interieur in de neo- classicistische stijl komt men in het centrale trappenhuis. Vanuit deze centrale hal zijn zowel via een modern vormgegeven trap als de centrale lift de appartementen bereikbaar. Aan de zuidzijde was ten behoeve van het woonprogramma van enkele woningen een uitbreiding noodzakelijk. Voor alle woningen zijn er aan de oostzijde aan de rand van het perceel garageboxen en bergingen gerealiseerd.

VERGELIJKBARE PROJECTEN