SCHUURWONING, VEGHEL

Opdrachtgever:

Particulier

Aannemer:

Bouwbedrijf Theo Verhoeven bv, Uden

Projectteam:

Frans Compen, Johan van der Rijt, Rob Geraerts, Bjorn Beekhuizen

Omvang:

Woonhuis

Oplevering:

2019

Deze architectonische opgave betreft de realisatie van een schuurwoning in het plangebied Veghels-Buiten. Het woonhuis maakt hier deel uit van een cluster van 6 woningen in een landelijke en groene omgeving, waarbij alle woningen van de cluster zijn gesitueerd aan een zogenaamd erf gebaseerd op de boerenerven van vroeger.

In het gebied mag zowel modern als nostalgisch worden gebouwd, maar de woningen moeten voldoen aan zekere beeldkwaliteitseisen, waarbij de maximale goothoogte van 3 meter en een lange schuine kapvorm onverbiddelijk voorschrift zijn. Ook zou een landelijke en min of meer robuuste uitstraling een karakteristiek kenmerk voor de woningen dienen te worden.

Ons ontwerp voor het woonhuis op deze locatie is een eigentijdse interpretatie van een aan een erf gesitueerde schuur geworden. De woning is met de kop naar het erf gericht en vertoont hier  een enigszins introvert karakter en is overwegend in ingetogen grijsbruin gecoat hout opgetrokken, met niettemin veel aandacht voor de detaillering van de houten geveldelen. Verder naar achteren  verandert de behandeling van de zijgevels van hout naar zink, waarin ook het dak  is uitgevoerd. Aan de achterzijde opent het gebouw zich in de richting van de tuin in zijn volle omvang door de achtergevel uit te voeren als een hoogwaardige gedetailleerde glazen vliesgevel. Hier heeft het huis door de doorgetrokken dakvorm ook een overdekte buitenruimte gekregen.

Binnen de restricties van de voorschriften is er een functioneel huis ontstaan met een boeiend en ruimtelijk interieur, waarbij zoveel als mogelijk de draagconstructie in de vorm van stalen spanten zichtbaar is gemaakt.

Compen_Veghels_Buiten_BASE_06_s
Compen_Veghels_Buiten_BASE_18_s
Compen_Veghels_Buiten_BASE_21_s
Compen_Veghels_Buiten_BASE_22_s
Compen_Veghels_Buiten_BASE_20_s
Compen_Veghels_Buiten_BASE_30_s
Compen_Veghels_Buiten_BASE_29_s
Compen_Veghels_Buiten_BASE_33_s
Compen_Veghels_Buiten_BASE_03_s

VERGELIJKBARE PROJECTEN